Az esküvői tiara

Főként alkalmakkor, bálokra, közéleti eseményekre kerül a fejre gondosan fésült, művi, merev frizura, és ezzel a tiara is.

A konty az egyik olyan frizura, amit a hölgyek életük során a legritkábban fésültetnek – az esküvő azonban erre kiváló alkalmat nyújt. A tiara eredetileg pápai hármas korona volt, ékszerekkel, drágakövekkel díszítve. Hasonlóan a diadémhoz, bizánci és perzsa jelkép, a perzsa uralkodók fejdísze. A tiarát V. Kelementől (1314) VI. Pálig (1963) használták koronázásra. A pápai címerekben is szerepel, de XVI. Benedek címerében tiara helyett egy infula (süveg) látható. A pápai hatalom jelképe. A Tiara leánynévként is létezik. A fejre simuló körpánt általában nemesfémből készül, masszív és egyszerűbb kiképzésű. A filigrán kidolgozású felsőrész neve dísz vagy korona, mely általában félköríves vagy hegyes formájú tarajként emelkedik ki a fej síkjából. A nagyobb súlyú rögzítőpántra kis fésűket is tesznek, de az eltűnik a viselője hajában, átengedve a hangsúlyt a koronarésznek, mely viselője arcát beragyogja. A kisebb fajsúlyú pánt alatt sokszor bársonyszalag vagy állítható szalag van, mely láthatatlanul rögzíti a tiarát. Kevésbé jellemző a hátul szalaggal megköthető tiara. A tiara jellegzetes típusa a bandeau (ejtsd bandó), mely az 1920-as években volt divatos. Eredetileg a katolikus apáca-viselet része volt, és a szakszó maga is onnan ered – ez a fejpánt tartotta az apáca fátylát. (A bandeau szó használatos más értelemben mint elasztikus, pántnélküli melltartó, bandázs is.) Az art déco-s bandeau-t a hippi-fejpántokhoz hasonlóan a homlokra tették és végei oldalt a haj alá csúsztak. Nem azonos tehát az aerobicos hajpántokkal. A tiarát hibásan diadémnak is szokták hívni, azonban azzal ellentétben a tiara nem teljes kör, és merevebb is a diadémnál. 

Mire ügyeljünk?
A tiara is feltűnő haj-ékszer, stílusa királynői, pompázatos, hangsúlyos. A rögzítése elég egyszerű, és manapság sok szép utánzatot, divatdarabot lehet kapni fémből és strasszokból. Ritkább a gyöngyös vagy tollas tiara. A legszebb hatalmas, csavart vagy fonott kontyban, a konty körül, vagy a fátyol kiegészítéseként fésűként. A romantikus hajstílus, például a csigák, huncutkák nem valóak hozzá. Félhosszú, gondosan ondolált hajban – mint Lady Dianáé – is jól mutat.

Mire való?
Fejedelmien elegáns, klasszikus krinolinos ruhákhoz a legszebb. Az emelkedett alkalmi öltözékekhez passzol leginkább ez a ragyogó fényű korona, az esküvőhöz – annak finomabb, szűziesebb hangulata miatt – túlzó lehet. Kizárólag egyszerű, merevebb anyagú, egyszerű vonalvezetésű ruhához, magas hölgyeken mutat jól.